Oedeemtherapie

Al 25 jaar ervaring in huidtherapie

Kwaliteits-
geregistreerd

Betaalbare
behandelingen

Dag- en
avondspreekuren

Lymfoedeem en lipoedeem

Wat is Lymfoedeem?

Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht te gering vanwege een stoornis in het lymfestelsel. Door operaties of bestraling na kanker kan het lymfestelsel dermate beschadigd raken doordat lymfeklieren worden verwijderd of bestraald. De lymfebanen zijn dan onderbroken en kunnen hun werk niet goed meer doen. Het lymfevocht hoopt zich op in de buurt van het beschadigde gedeelte van de lymfebanen en dan kan er lymfoedeem ontstaan. Lymfoedeem ten gevolge van bijvoorbeeld borstkanker kan zich ook ontwikkelen buiten het geopereerde of bestraalde gebied zoals de arm, schouder en/ of rug. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten. Daarom is het belangrijk om lymfoedeem zo vroeg mogelijk te herkennen en te behandelen.

Wat zijn de oorzaken van Lymfoedeem?

De stoornis in het lymfesysteem kan zijn aangeboren. Meestal treedt lymfoedeem echter op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren. Veelal is deze beschadiging een gevolg van een borst- of prostaatoperatie of van bestraling.

DE FRACTIONAL LASER HEEFT MIJN VERMOEIDE GEZICHT WEER EEN ENORME OPPEPPER GEGEVEN. MIJN HUID ZIET ER FRIS UIT, EN VOELT WEER SOEPEL EN VEERKRACHTIG

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen bij lymfoedeem?

De volgende behandelingen zijn mogelijk:

  • Manuele lymfdrainage
  • Oedeem- en fibrosegrepen
  • Ambulante compressietherapie
  • Lymftaping
  • Drukgolfapparaat of ‘lymfapress’
  • Endermologie


Na stimulering van de vochtafvoer volgt het zwachtelen van de behandelde ledematen en eventueel het aanmeten van een therapeutische elastische kous. De kous zorgt voor behoud van het verkregen resultaat. Bij een milde vorm van lymfoedeem kan er door middel van lymfetape ook al enige vermindering worden verkregen.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op en rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan.

Hoe herkent u lipoedeem?

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Zwaar gevoel in de benen
  • Pijn in de (opgezwollen) benen
  • Cellulitis (sinaasappelhuid)
  • Snel blauwe plekken
  • Problemen bij het lopen (door schurende huid)
  • Gewrichtsproblemen (vooral knie)
  • Gewrichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak


Bovendien is een kenmerk dat de kledingmaat van het bovenlichaam en van het onderlichaam twee tot drie maten kan verschillen.

DAT VERMOEIDE GEVOEL IN MIJN ARM IS NU HELEMAAL VERDWENEN. IK KAN HEM NU WEER HEEL GOED GEBRUIKEN

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen bij lipoedeem?

Afhankelijk van het ziektebeeld en vooral het stadium van het lipoedeem kan de huidtherapeut u behandelen met oedeemtherapie. Met manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek) of specifieke oedeemgrepen zorgt de huidtherapeut er dan voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert de pijn. De huidtherapeut kan u ook met speciale apparaten behandelen, zoals endermologie.

Na drainage volgt het zwachtelen van de behandelde ledematen. Bij een stabiele situatie volgt het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Daarbij krijgt u ook bewegingsoefeningen uitgelegd en het advies om onder deskundige begeleiding te gaan sporten.

Vergoedingen

Behandeling van een ziekte of beschadigde huid is het specialisme van de huidtherapeut. Om een beroep te kunnen doen op een huidtherapeut is een verwijzing van arts of specialist nodig. De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk. Ze zijn afhankelijk van de soort behandeling en de soort verzekering. U moet in veel gevallen aanvullend verzekerd zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u hebt.

Heeft u vragen neem dan gerust contact met ons op via 075 – 737 01 75

Heeft u vragen?

Afspraak inplannen

Maak een afspraak voor een vrijblijvend consult met één van onze specialisten. Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 075-7370175.

Plan hieronder gelijk een afspraak in om kennis te maken!