In een opwelling. Omdat ik verliefd was. Toen leek het een goed idee. Er zijn legio redenen waarom je een tatoeage kunt nemen, maar net zoveel waarom je er spijt van kunt krijgen. Wat je in een bepaalde levensfase vereeuwigd denkt te willen hebben op je lichaam, kan later toch niet jouw permanente goedkeuring wegdragen. Niets meer aan te doen. Toch?
Doorn in het oog
Wanneer je tatoeage een doorn in het oog is geworden, kun je ervoor kiezen om er iets overheen te plaatsen. Maar wanneer je vindt dat een tatoeage eigenlijk überhaupt niet meer bij je past, zul je iets anders moeten verzinnen.
Speciale lasers
Middels speciale lasers kunnen tatoeages verwijderd worden. Bij Dermavita gebruiken we de Q-switched lase die op verschillende golflengtes kan worden ingesteld. Dat is noodzakelijk, omdat de verschillende golflengtes verschillende kleuren kunnen verwijderen. Daarbij is zwart de makkelijkste kleur om aan te pakken, blauw en groen zijn doorgaans het moeilijkst.
Moeilijk of makkelijk
Maar hoe moeilijk of gemakkelijk een tatoeage te verwijderen is, is ook grotendeels afhankelijk van hoe deze is gezet. Zit de inkt diep in de huid, of juist oppervlakkig? Hoe oppervlakkiger de inkt, hoe gemakkelijker dit oplost. Soms hebben mensen een tatoeage over een eerdere tatoeage laten zetten. Doordat het hier om meerdere lagen inkt gaat, duurt het ook langer voordat dit geheel is verdwenen.
Hoe gaat het in zijn werk?
Maar hoe gaat dat nou, het verwijderen van zo’n tatoeage? Het pigment van de tatoeage zit opgeslagen in bolletjes in de huid. Het laserlicht dringt door tot in deze bolletjes en laat ze exploderen, ze vallen uiteen tot minuscule inktpartikeltjes. Deze inktpartikeltjes beschouwt het lichaam als afvalstof en middels het lymfesysteem worden ze afgevoerd.
Gericht op herstel
Ons lichaam is echter van nature altijd gericht op herstel. Het doet dan ook heel erg zijn best om de partikeltjes weer in te kapselen in nieuwe bolletjes. In feite werk je met een laserbehandeling dus tegen het lichaam. Zoals je begrijpt, is tatoeageverwijdering daarom een langzaam proces dat niet in één zitting voltooid is. Tijdens de behandeling kan er een witte verkleuring ontstaan, ook wel ‘frosting’ genaamd. Dit komt doordat de inktdeeltjes verdampen door de laser. Daarnaast kunnen er ook kleine puntbloedinkjes ontstaan. Dit is echter zeer onschuldig, een goed uitgevoerde laserbehandeling laat geen littekens achter. Wel kan er wat structuurverschil zichtbaar zijn door het naaldje waarmee destijds de tatoeage is gezet.
Lang genoeg gestoord
Na de behandeling dekken we de behandelde zone netjes af, maar eenmaal thuis is het slechts een kwestie van afwachten tot de huid netjes geheeld is en je lichaam het werk heeft gedaan. Het lichaam heeft een aantal weken nodig om de inkt te verwijderen. Hierdoor kan een behandeling ook slechts eens in de acht weken plaatsvinden. Er is geen sprake van speciale nazorg. En dat is wel zo fijn, wanneer je je al lang genoeg gestoord hebt aan je tatoeage!