Help! Ik wil van mijn pigmentvlekken af

Bijna allemaal krijgen we vroeg of laat te maken met pigmentvlekken. Soms ontdek je na een zon- zeevakantie dat het aantal sproetjes flink is vermenigvuldigd of ontstaat er opeens een grotere pigmentvlek. Het kan karakter aan je gezicht geven, maar als het te veel overheersend aanwezig is, kan het cosmetisch storend zijn. Hoe ontstaan deze pigmentvlekken eigenlijk? En wat kun je eraan doen?

Functie van pigment

Pigment geeft kleur aan je huid, haar en ogen. Onder invloed van zonlicht maken pigmentcellen melanine aan, wat kleur geeft aan je huid. Wanneer pigmentcellen verstoord raken, door te veel blootstelling aan de zon, kunnen er donkere verkleuringen ontstaan. Dit soort donkere verkleuringen wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd.

Medische oorzaken

Bepaalde medicijnen of medische behandelingen kunnen invloed hebben op hyperpigmentatie. Bij huidproblemen zoals acne en eczeem kunnen er ook pigmentvlekken ontstaan, want als de huid beschadigd is, kan het makkelijker worden aangetast door de zon. Hormonen spelen ook een rol in de ontwikkeling van pigmentvlekken. Zwangere vrouwen en vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, zijn gevoeliger voor hyperpigmentatie. Dit wordt ook wel het ‘zwangerschapsmasker’ genoemd.

Bescherming tegen pigmentvlekken

Om pigmentvlekken te voorkomen, moet je nooit onbeschermd in de zon gaan. Ook de zonnebank kan veel schade aanrichten. Het dagelijks insmeren met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 wordt aangeraden. In de wintermaanden is een dagcrème met SPF 30 voldoende, maar in de zomermaanden wordt een zonnebrandcrème met factor 50 geadviseerd. Tot slot is het belangrijk om parfum niet direct op de huid te sprayen, omdat sommige parfumgrondstoffen, zoals bergamot, huidreacties kunnen veroorzaken.

Mogelijke behandelingen

Omdat iedere pigmentvlek weer anders is, kan het belangrijk zijn om deze van tevoren te laten controleren door de huisarts. Als hij deze plek veilig acht kun je bij de huidtherapeut advies vragen voor het verwijderen daarvan. Pigmentvlekken kunnen op verschillende manieren verwijderd of verminderd worden. Onze eerste keus is lasertherapie, eventueel aangevuld met een anti-pigmentcrème. Als deze behandeling niet het gewenste resultaat geeft, kan men ook overwegen om camouflagetherapie toe te passen. Hierbij wordt een passende kleur voor de huid gekozen waarmee de pigmentvlek gecamoufleerd wordt.

Over Dermavita

Wil je eindelijk af zijn van die opvallende pigmentvlek, kom dan langs bij de huidtherapeuten van Dermavita. Zij maken gebruik van de laatste lasertechnieken en verzorgingsproducten om je huid weer te laten stralen. Ook acne, littekens, vochtophopingen en brandwonden kunnen verminderd worden. Benieuwd geworden? Neem dan gauw contact op en ontdek de mogelijkheden.

Afspraak inplannen

Maak een afspraak voor een vrijblijvend consult met één van onze specialisten. Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 075-7370175.

Plan hieronder gelijk een afspraak in om kennis te maken!